13 Eylül 2016 Salı

Egenin en sevilen bayram tatlısı KALBURABASTI

Ege yöresinin geleneksel tatlılarındandır kalburabastı.Benzer de olsa birçok tarifi vardır annelerimizden öğrendiğimiz.
Hiç kalburabastı yapmadım diyenler için ya da her yaptığımda dağıldı diyenlere ege usulü çok kolay ve asla dağılmayan bir tarif vermek istiyorum..


Kalburabastı tatlımız için malzemeler;
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
1 limon kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı karbonat
Aldığı kadar un.

İç malzeme:
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi.

Şerbet;
su bardağı 
3 su bardağı  toz şeker
2-3 damla limon suyu
Bir fiske tuz


kalburabastı

Yapılışı:
Öncelikle şerbet hazırlamaya başlıyoruz.Şerbetimiz soğuk olarak kullanacağız.
Aslında hamur tatlılarının dağılmama sırrı hamurdan çok şerbetin kıvamında gizlidir.Hamur tatlılarında su ve şeker oranları farklı olsa da kaynama sürelerini genellikle aynı kullanırım.
Gelelim şerbetimizin hazırlanışına:
Su ve şekerle bir fiske tuzu tencereye koyup  karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Kaynamaya başladıktan  6-7 dakika sonra  bir kaç damla limon suyunu damlatıp bir dakika daha kaynatıyoruz.
Şerbetimiz hazır.

Hamurumuzun hazırlanışı:

Un dışındaki malzemelerimizi çırpıcı ile karıştırılıyoruz.Unumuzu ağır ağır ekliyerek yoğuruyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ettiğimizde hamurumuzu biraz dinlendiriyoruz. Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlıyoruz.Bu bezelerimizi tatlımızın adını aldığı kalbur üzerinde ,rendede,ya da kevgir tersinde avuç içi kadar açıyoruz.İçerisine çekilmiş ceviz içinden bir tatlı kaşığı koyup kapatıyoruz.Ters çevirip yağlı kağıt serilmiş tepsimize kurabiye dizer gibi diziyoruz.

 Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz.Hamurumuz kabaracağı için kurabiyeleri  aralıklı olarak dizmekte fayda var.

 Kurabiyelerimizi şerbetlemeden önce derinliği olan  bir cam tepsiye alıyoruz.Yine aralıklı olarak yerleştirip soğuğa yakın ılık hale gelmesini bekliyoruz. Önceden hazırladığımız soğuk şerbeti üzerine kaşıkla  döküyoruz.Tepsinin üzerine bir şey kapatmayın ki tatlımız yumuşamasın.
1-2 saat dinlendikten sonra kalburabastımız servise hazır.


Eğer tatlının ölçüsü tüketecek kişi sayısından  fazlaysa ya da sıcak havalarda tüketmesi geciktiğinde bozulmasından endişeleniyorsanız , kıtır halini bekledikçe kaybedeceğini düşünüyorsanız  benim gibi iki kerede de şerbetleyebilirsiniz.
Şerbetinizin iki kavanoza ayırıp birini kullanıp diğerini buzdolabında saklayabilir kurabiyeleri de yine buzdolabı poşetleri ile derin dondurucuda kullanacağınız zaman kadar koruyabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder